proizvodnja malča, vrtnih biljaka, uređenje vrtova

29.oktobar.2011. - Dani klastera

Dani Klasteri Reference29.oktobar.2011. U Nišu je održana prva međunarodna konferencija "Dani klastera".

Prva međunarodna konferencija klastera u jugoistočnoj Srbiji imala je za cilj bolje pozicioniranje i uspešniji razvoj klastera osnovanih na ovom području i predstavlja odgovor na potrebu sistemske podrške razvoju klastera u Srbiji. Dvodnevni program čine četiri radne sesije na kojima se razgovara o ulozi domaćih ali i međunarodnih organizacija i institucija u razvoju klastera.

 

U radu konferencije učestvovalo je skoro 40 domaćih i stranih delegacija i predstavnika javnih, privatnih i naučnih instititucija i organizacija, i privrednika i EU programa PROGRESS, SECEP i LEADER. Predstavljeni su i primeri dobre prakse razvoja klastera u Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji i Mađarskoj a po registrovanim prijavama očekuje se više od sto gostiju.

Drugog dana Konferencije 14 klastera je potpisalo na memorandum o saradnji čiji je cilj bolje pozicioniranje i uspešniji razvoj klastera u Srbiji. Memorandumom je predviđena podrška kroz mapiranje klastera u Srbiji, bazu podataka o klaster inicijativama, informisanje klastera, promociju putem časopisa INFOCLUSTER i internet strane LEDIB Kuće klastera. Upravo je zajedničko delovanje kroz razmenu informacija, iskustava i saznanja o novinama i trendovima, istaknuto kao izuzetno značajno za razvoj klastera. Potpisnici memoranduma su predstavnici LEDIB Kuće klastera, Saveza start-up klastera, asocijacije konsultanata NOVA, Klastera za revitalizaciju starih zanata u Srbiji CRAFTS, Dunavskog turističkog klastera ISTAR 21, Građevinskog klastera DUNĐER Niš, Klastera sireva JUG, Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić, Niškog klastera naprednih tehnologija NICAT, Građevinskog klastera OPEKA-BRICK, Klastera proizvođača i trgovaca ukrasnim biljem Plants United, Klastera RECIKLAŽA JUG, Srpskog klastera nameštaja i klastera vazduhoplovne industrije Srbije UVIS.

Dane klastera partnerski realizuje LEDIB Kuća klastera sa Regionalnom privrednom komorom Niš, Savezom start-up klastera Niškog regiona i Asocijacijom konsultanata NOVA Niš, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj, Gradom Nišem i Univerzitetom u Nišu, uz pokroviteljstvo danskog programa za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu LEDIB.

Izvor : Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Img